Selecteer een pagina

Leren is best wel een complexe taak. Van nature leren kinderen graag en veel en we staan vaak niet stil bij wat een kind al WEL kan. Bij de meeste kinderen gaat leren min of meer vanzelf, ze leren lopen, praten, fietsen, zwemmen en schrijven. De problemen beginnen vaak op school omdat een kind de norm niet haalt. Een kind moet voor leren op school (aan)leren op een doeltreffende manier zijn geheugen te gebruiken, en ook handige manieren van leren aanleren (leerstrategieën). En hoe ouder het kind wordt, hoe meer er ook een beroep wordt gedaan op zijn vermogen tot plannen en organiseren. Een kind moet vrij zijn van blokkades en belemmeringen die het leren beperken. Deze zijn vaak onzichtbaar doordat ze zich voor een groot deel in het onderbewuste afspelen. Daardoor blijven kinderen, hun ouders en leerkrachten vaak door strubbelen.

Vanaf een jaar of 10 wordt een leerprobleem pas goed zichtbaar omdat kinderen dan achterstanden oplopen die opvallen. Op die leeftijd horen kinderen ook de basis van de schoolse vaardigheden onder de knie te hebben. Daardoor vallen eventuele problemen nu pas meer op. Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw hoe belangrijk voorwaarden zijn om te kunnen leren. Welbevinden, inspiratie, een gevoel van competentie en goed in je vel zitten blijken minstens zo belangrijk te zijn voor goede leerprestaties dan kennis alleen.

Herken je uitspraken als:

  • Er komt niet uit wat er in zit.
  • Mijn heeft een kind concentratieprobleem.
  • Mijn kind heeft faalangst.
  • Thuis lukt het wel, maar op school is alles vergeten.

Wellicht is de training “Ik leer leren” dan iets voor jouw kind. De training wordt over het algemeen als groepstraining aangeboden. Dit zal altijd ruim van te voren op de site worden aangegeven, en zal altijd op inschrijving gaan. De training wordt dan gegeven aan groepjes van 4 tot 8 kinderen in 5 sessies van 1,5 uur. Het is ook mogelijk deze training (onderdelen) individueel te volgen. Voor vragen hierover kan je altijd contact met mij opnemen.

*Bron: Ik leer leren; Tea Adema

Mountain View